Introducing this month's "Monthly Musubi"

"Monthly Musubi" June 2024 issue

Introducing the macrobiotic magazine "Monthly Musubi".

Special Feature Browsing Corner

Cooking recipe "Jimi Shunsai"

"Basic nourishment seasonal vegetables"

こんにゃくと春野菜の炒め煮
Ingredients (for 4 people)
  • 板こんにゃく:約250g(1枚)
  • Salt: Appropriate amount
  • 土生姜:10g
  • 春キャベツ:200g
  • スナップえんどう:100g
  • ごま油:大さじ1
 
  • Mirin: 1 tablespoons
  • Sake: 1 tablespoon
  • Soy sauce: 1.5 tablespoons
  • Salt: Appropriate amount
  • Water: 2 tablespoon

Method

  • (1)板こんにゃくは塩をまぶして丁寧に擦り込み、よく揉(も)む。水を張った鍋に入れて火にかけ、沸騰したら弱火で5分ほど茹(ゆ)でる。
  • (2)土生姜は薄切りにし、春キャベツは4cm角に切る。スナップえんどうは筋を取ってから、半分に切る。
  • (3)1をザルに上げ、半分に切ってから3~4枚に薄く削ぎ切りにする。表と裏に隠し包丁を入れる。
  • (4)フライパンを熱してこんにゃくを焼き、まず水分を飛ばす。ごま油を加えて表面がこんがりするまで両面を焼く。
  • (5)こんにゃくを一旦フライパンから出し、4等分に切ってから再びフライパンに戻す。生姜、みりん、酒、醤油を加えて中火で煮込み、味を含ませる。
  • (6)水分が少なくなってきたら、スナップえんどうとキャベツを加える。塩を振ってから水を入れ、蓋をして蒸し煮する。途中で天地返しをして、野菜に火が通れば出来上がり。

"Monthly Musubi Magazine" introduces more detailed instructions on how to make them along with photos.